Szent Hedvig (Jadwiga lengyel királynő) kicsit másképp

Sokan jártunk a krakkói Wawel katedrálisában és meghatódva álltunk meg magyar Hedvigünk síremléke előtt, aki a lengyelek szent királynője lett.

Tudjuk, hogy Nagy Lajos király (lengyel megnevezése: Ludwik Węgierski, tehát Magyar Lajos) lányai közül ő volt a legfiatalabb - és mivel Lajosnak nem született fiúutódja, nemzetközi és családi egyeztetések után Hedvignek jutott a lengyel trón, ő örökölte azt apjától. 10 éves korában koronázták meg Krakkóban.

Hedvig (Jadwiga) apai nagyanyja, Łokietek Erzsébet viszont a korábbi lengyel király, Nagy Kázmér testvérhúga volt. Ezt azért említem, mert az M5 csatorna naponta sugározza azt a lengyel filmsorozatot (Koronás sas, hétköznapokon 19.00 órakor), amely Nagy Kázmér, Nagy Lajos és Szent Hedvig életéről szól - érdekesen, élvezetesen, nagyszerű színészi alakításokkal. (A sorozat még Nagy Kázmérnál tart, de remélem, eljutunk Hedvighez is.) Jól megérthető belőle az a történelmi kor, szívesen ajánlom mindenkinek!

(Kép a filmsorozatból: Hedvig és férje, II. Jagelló Ulászló)

2020.07.13 11:52
Miserend
H K Sze Cs P Sz V
07:30
08:00
09:00
10:30
18:00

BRKE TV

Közösségeink

Budaörsi Werner Alajos Kórus

A kórus története hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Fennmaradt plakátokról és egykori kórustagoktól is tudjuk, hogy templomunknak már 1946-ban is volt énekkara. A kórust az akkor itt szolgálatot teljesítő, zenét kedvelő fiatal plébános, Sík Zoltán hozta létre.

Nepomuki Szent János Plébánia Karitász Csoport

". . . Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen és felruháztatok engem, beteg voltam és meglátogattatok engem, fogságban voltam és eljöttetek hozzám. . . . Bizony mondom nektek, amit egynek a legkisebb atyámfiai közül cselekedtetek, nekem cselekedtétek. . . Bizony mondom nektek, amit nem cselekedtetek egynek e legkisebbek közül, nekem sem cselekedtétek. . . " (Mt. 25,35-36, 45).

Budaörsi Kolping Család

A Kolping-mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival egyre mélyebben megismertesse a keresztény értékeket és ezáltal tettekre serkentse őket. Ebben alapvető útmutatás Kolping Adolf életpéldája és műve, valamint a katolikus társadalmi tanítás.

A budaörsi Siloe karizmatikus imaközösség

1967 februárjában hétvégi lelkigyakorlatra gyűlt össze a Dugnesne Egyetemen (USA) tanáraival egy fiatalokból álló csoport. Az a vágy élt szívükben, hogy a Szentlélek megújítsa azokat a kegyelmeket, melyeket a keresztségben és a bérmálásban kaptak...

Szent Tarziciusz Egyesület

A 2000-es évek elején kezdett el érlelődni néhányunkban a gondolat, hogy mi lenne, ha a Budaörsi Római Katolikus Egyházközség szép számú ministráns közösségét egy civil szervezetbe integrálnánk, amely értünk, céljaink eléréséért jönne létre...
 

Élünk - Újság

Élünk újság - 64. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2020. április 12.) 64. szám

Élünk újság - 63. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2019. december 15.) 63. szám

Élünk újság - 62. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2019. április 21.) 62. szám