Miért áll a karácsonyfa?

Bevallom, gyermekkorom óta gyönyörködöm a szépen feldíszített karácsonyfában, de kicsit zavarban voltam, amikor ezt össze kellett egyeztetnem a karácsony legszentebb jelentésével: Krisztus földre érkezésével. A Szentatya, II. János Pál azonban megoldotta a problémámat.

Soha nem titkolta, hogy ezt a karácsonyi szokást nagyon fontosnak tartja. És, hogy nagyon várta azt a pillanatot, amikor az otthonában újra feltűnnek ezek a fácskák. Erről beszélt lengyel fiataloknak Rómában az európai ifjúsági találkozón is, egy évvel azután, hogy az első fát felállíttatta a Szent Péter téren 1982-ben:

"Meg kell nektek mondanom, hogy én magam, bár már sok évet megéltem, alig bírom kivárni, hogy eljöjjön a karácsony és fenyőfa álljon a szobámban. Van ebben valami mély tartalom, amely egyesít minket életkorra való tekintet nélkül: az idős ember és a kisgyermek is hasonlóan reagál erre, bár más értelmi szinten…

Mit jelképez ez a fa? Úgy gondolom, az élet fáját, azt, amelyikről szó van a Teremtés Könyvében és azt, amely Jézussal újra el lett ültetve az emberiség földjében.”

Ahogy mondta, valamikor az ember elszakadt ettől a fától a bűn miatt és azután megszületett Krisztus és a fa újra nőni kezdett. És így nő vele, egészen a keresztig. A Szentatya nagyon gyakran vont párhuzamot a karácsonyi fácska és nagypéntek fája között. Kiemelte, hogy az ünnepi fácska nem ok nélkül ragyog és nemcsak azért, hogy szépen nézzen ki. Azért ragyog, hogy az életet és a fényt szimbolizálja. És Krisztus élet és fény.

...2003-as „Urbi et orbi” áldásában így beszélt: „A betlehem mellett álló, ünnepi fényben úszó karácsonyfa arra emlékeztet minket, hogy Jézus születésével újra virágzik az élet fája az emberiség pusztájában. Betlehemi jászol és fenyőfa: értékes szimbólumok, amelyek Isten Születése ünnepének igazi értelmére utalnak.”

(Részlet „Miejsce dla Kazdego – opowiesc o swietosci Jana Pawla II” Wydawnictwo Znak, Kraków 2013 – ford. SzK)

2017.12.09 13:42
Miserend
H K Sze Cs P Sz V
06:00
07:30
09:00
10:30
17:00
18:00

Közösségeink

Nepomuki Szent János Plébánia Karitász Csoport

". . . Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen és felruháztatok engem, beteg voltam és meglátogattatok engem, fogságban voltam és eljöttetek hozzám. . . . Bizony mondom nektek, amit egynek a legkisebb atyámfiai közül cselekedtetek, nekem cselekedtétek. . . Bizony mondom nektek, amit nem cselekedtetek egynek e legkisebbek közül, nekem sem cselekedtétek. . . " (Mt. 25,35-36, 45).

Budaörsi Kolping Család

A Kolping-mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival egyre mélyebben megismertesse a keresztény értékeket és ezáltal tettekre serkentse őket. Ebben alapvető útmutatás Kolping Adolf életpéldája és műve, valamint a katolikus társadalmi tanítás.

A budaörsi Siloe karizmatikus imaközösség

1967 februárjában hétvégi lelkigyakorlatra gyűlt össze a Dugnesne Egyetemen (USA) tanáraival egy fiatalokból álló csoport. Az a vágy élt szívükben, hogy a Szentlélek megújítsa azokat a kegyelmeket, melyeket a keresztségben és a bérmálásban kaptak...

Szent Tarziciusz Egyesület

A 2000-es évek elején kezdett el érlelődni néhányunkban a gondolat, hogy mi lenne, ha a Budaörsi Római Katolikus Egyházközség szép számú ministráns közösségét egy civil szervezetbe integrálnánk, amely értünk, céljaink eléréséért jönne létre...
 

Élünk - Újság

Élünk újság

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2018. április 1.) 60. szám

Élünk újság

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2017. december 24.) 59. szám

Élünk újság

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2017. április 16.) 58. szám