Limai Szent Róza, a kertészek védőszentje

Limai Szent Róza (1586-1617) Limában, a mai Peruban született, spanyol apa és perui anya gyermekeként. Szeretettel gondozta a rászorultakat, ellátta az éhezőket és nyomorultakat, az éjszakákat azonban hosszú imádságokban töltötte.

Sienai Szent Katalin nyomán már fiatal lányként böjtölni kezdett, és gyakorolta a bűnbánatot. Különösen is sok időt töltött az oltáriszentség imádásában, s napi áldozó volt, ami abban az időben rendkívüli ritkaságnak számított. Szeretett volna szüzességi fogadalmat tenni, de apja ellenezte. Végül kapott tőle egy külön szobát a családi házban, ahol imádságos-magányos életet folytathatott.

Sokat böjtölt, szeretettel és szorgalommal gondozta a rászorultakat, ellátta az éhezőket és nyomorultakat, az éjszakákat azonban hosszú imádságokban töltötte. Egyszer még egy leprást is meggyógyított. Életszentsége felkeltette az ottani domonkos atyák figyelmét, így lépett velük kapcsolatba. 20 éves korában szüzességi fogadalmat tett, világi domonkosként továbbra is szülei házában élt. Nem csak kortársi, hanem baráti kapcsolat fűzte Porres Szent Mártonhoz. Szent Róza 31 éves korában, az életszentség hírében halt meg.

X Kelemen 1671-ben szentté avatta, ő az első amerikai, akit hivatalosan is szentnek tituláltak. Védőszentje az amerikai kontinens bennszülötteinek, a kertészeknek, a virágárusoknak, Indiának, valamint azoknak az embereknek, akiket – különösen is családjuk körében – gúnyolnak vallásos életvitelük miatt.

Az amerikai kontinensen sok helyiséget neveztek el Szent Rózáról. Ünnepe augusztus 23-án van.

(domonkosnoverek.hu)

2021.08.23 10:03
Liturgia - honlap naptár
H K Sze Cs P Sz V
07:30
08:00
09:00
10:30
19:00

BRKE TV

Közösségeink

Budaörsi Werner Alajos Kórus

A kórus története hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Fennmaradt plakátokról és egykori kórustagoktól is tudjuk, hogy templomunknak már 1946-ban is volt énekkara. A kórust az akkor itt szolgálatot teljesítő, zenét kedvelő fiatal plébános, Sík Zoltán hozta létre.

Nepomuki Szent János Plébánia Karitász Csoport

". . . Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen és felruháztatok engem, beteg voltam és meglátogattatok engem, fogságban voltam és eljöttetek hozzám. . . . Bizony mondom nektek, amit egynek a legkisebb atyámfiai közül cselekedtetek, nekem cselekedtétek. . . Bizony mondom nektek, amit nem cselekedtetek egynek e legkisebbek közül, nekem sem cselekedtétek. . . " (Mt. 25,35-36, 45).

Budaörsi Kolping Család

A Kolping-mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival egyre mélyebben megismertesse a keresztény értékeket és ezáltal tettekre serkentse őket. Ebben alapvető útmutatás Kolping Adolf életpéldája és műve, valamint a katolikus társadalmi tanítás.

A budaörsi Siloe karizmatikus imaközösség

1967 februárjában hétvégi lelkigyakorlatra gyűlt össze a Dugnesne Egyetemen (USA) tanáraival egy fiatalokból álló csoport. Az a vágy élt szívükben, hogy a Szentlélek megújítsa azokat a kegyelmeket, melyeket a keresztségben és a bérmálásban kaptak...

Szent Tarziciusz Egyesület

A 2000-es évek elején kezdett el érlelődni néhányunkban a gondolat, hogy mi lenne, ha a Budaörsi Római Katolikus Egyházközség szép számú ministráns közösségét egy civil szervezetbe integrálnánk, amely értünk, céljaink eléréséért jönne létre...
 

Élünk - Újság

Élünk újság - 66. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2021. április 4.) 66. szám

Élünk újság - 65. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2020. december 25.) 65. szám

Élünk újság - 64. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2020. április 12.) 64. szám