A „nagy búcsú”

A katolikus templom védőszentjének ünnepét a budaörsiek „nagy búcsúnak” nevezték. Míg a szeptember 8-i volt a „kis búcsú” a Kőhegyen, Szűz Mária születésnapja tiszteletére.

Templomunk védőszentje, Nepomuki Szent János ünnepére május 16-át követő vasárnap került sor, így van ez ma is. Eleink régen is várták a „Kiritogot”, főleg a gyerekek. A búcsút megelőző napokban az asszonyok, lányok nagy igyekezettel és ügyességgel oltott mésszel hófehérre meszelték a házak elejét.  

 A lövészek a Kőhegyről mordálylövésekkel ébresztették a lakosságot. A hívők annyian voltak, hogy be sem fértek a templomba. Erre a napra szívesen hívtak vendégeket, távolabb élő rokonokat, egykori katonacimborákat. Ezért aztán az ebéd is bőségesebb volt, mint más vasárnapokon. A gazdaasszony kitett magáért és a gazda a legjobb borával kínálta a vendégeket. Délután a pincéket is meglátogatták.
A vendéglőkben szólt a zene, a fiatalok táncoltak. A templom környékén álltak a sátrak, bőséges búcsúi árukínálatokkal. Körhinta, hajóhinta (Hutschn) is csábította a kicsiket, nagyokat.  Az erősebb és takarékosabb legények ajánlkoztak hajtónak. Mivel még nem volt elektromos meghajtású a körhinta, így néhány legény felmászott a dobogóra és mozgásba hozták a hintát. Néhány kör után ingyen felülhettek. A bátrabbak átfordultak a hajóhintával, a szurkoló közönség üdvrivalgással jutalmazta. A gyerekek zsebpénzt kaptak, ami máskor nem volt szokásban.  Búcsúfiát vásárolhattak, és felülhettek a ringlispílre. A legények a sok mézeskalács-figura közül választottak egy-egy tükrös szívet a jövendőbelijüknek. Nagy volt a sürgés-forgás a céllövöldéknél, ahol mindig puskaporos volt a levegő..
Estefele vidám nótázás hangzott fel a faluban, hol itt, hol ott.

A következő napon is tartott a búcsú. Kivéve azok számára, akik a fővárosi üzemekbe jártak dolgozni.
s.k.
Forrás: Michael Ritter: Egy naptári év szokásai Budaörsön.

2020.05.11 16:12
Miserend
H K Sze Cs P Sz V
07:30
08:00
09:00
10:30
19:00

BRKE TV

Élő közvetítés

Közösségeink

Budaörsi Werner Alajos Kórus

A kórus története hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Fennmaradt plakátokról és egykori kórustagoktól is tudjuk, hogy templomunknak már 1946-ban is volt énekkara. A kórust az akkor itt szolgálatot teljesítő, zenét kedvelő fiatal plébános, Sík Zoltán hozta létre.

Nepomuki Szent János Plébánia Karitász Csoport

". . . Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen és felruháztatok engem, beteg voltam és meglátogattatok engem, fogságban voltam és eljöttetek hozzám. . . . Bizony mondom nektek, amit egynek a legkisebb atyámfiai közül cselekedtetek, nekem cselekedtétek. . . Bizony mondom nektek, amit nem cselekedtetek egynek e legkisebbek közül, nekem sem cselekedtétek. . . " (Mt. 25,35-36, 45).

Budaörsi Kolping Család

A Kolping-mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival egyre mélyebben megismertesse a keresztény értékeket és ezáltal tettekre serkentse őket. Ebben alapvető útmutatás Kolping Adolf életpéldája és műve, valamint a katolikus társadalmi tanítás.

A budaörsi Siloe karizmatikus imaközösség

1967 februárjában hétvégi lelkigyakorlatra gyűlt össze a Dugnesne Egyetemen (USA) tanáraival egy fiatalokból álló csoport. Az a vágy élt szívükben, hogy a Szentlélek megújítsa azokat a kegyelmeket, melyeket a keresztségben és a bérmálásban kaptak...

Szent Tarziciusz Egyesület

A 2000-es évek elején kezdett el érlelődni néhányunkban a gondolat, hogy mi lenne, ha a Budaörsi Római Katolikus Egyházközség szép számú ministráns közösségét egy civil szervezetbe integrálnánk, amely értünk, céljaink eléréséért jönne létre...
 

Élünk - Újság

Élünk újság - 64. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2020. április 12.) 64. szám

Élünk újság - 63. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2019. december 15.) 63. szám

Élünk újság - 62. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2019. április 21.) 62. szám