Nagy élmény lesz

Beszélgetés Spányi Antal megyéspüspökkel a jelenlegi intézkedésekről és reményeinkről.

(Részletek) A jelen helyzetben a Székesfehérvári Egyházmegyében kénytelenek voltunk meghosszabbítani azt az időt, amelyben nem szabad nyilvános szentmisét bemutatni. A Székesfehérvári Egyházmegyéhez tartozik például Csepel, amely Budapest egyik kerülete. Ott a fővárosra és Pest megyére kiadott szigorúbb rendelkezések maradtak érvényben.

A Duna túlsó partján azonban már lehetne nyilvános szentmiséket bemutatni.  A szigetiek közül bizonyára sokan átkeltek volna a Dunán, és részt vettek volna a szentmiséken. Ez megítélésem szerint veszélyes és méltatlan lett volna. E jelenséget neveztük mi „miseturizmusnak”, melyet negatív jellenségnek gondoltunk. A miseturizmus magában rejti a fertőzések esetleges továbbadását.

Azt is figyelembe vettük, hogy Fejér megye az ország harmadik legfertőzöttebb területe, tehát nekünk különösen fontos vigyáznunk egymásra. Azt pedig nehéz megoldani, hogy a szentmisén másfél méternél ne legyenek közelebb egymáshoz a hívek. Most ki kell bírnia ezt mindenkinek.

A katolikus iskolákban a fiataloknak az online tanítás részeként, az órarendbe illesztve zajlik a bérmálással kapcsolatos felkészítése. Ezekben az intézményekben megengedem, hogy a bérmálást kiszolgáltassák az iskola kápolnájában, vagy, ha az kicsi, akár a tornateremben is – megteremtve a méltóságteljes körülményeket és figyelembe véve a távolságtartás szabályait. Azt szeretném, ha majd az iskolák megnyílnak, intenzív előkészítés után ne maradjon el a bérmálás, mert ha a fiatalok kikerülnek az iskolából, más intézménybe mennek tanulni, nehéz lesz már őket összegyűjteni.

Akik pedig a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alatti elsőáldozásra készültek, azokat is elsőáldozáshoz kell engedni. Javaslatom szerint, amennyiben a járványhelyzet megengedi, ősszel ezt a plébániák szervezik majd meg. Azt is szeretném, hogy aki akar, szeptember második felében jöjjön el Bodajkra, ahol egy ünnepélyes vasárnapi szentmise keretében együtt lehetnének elsőáldozók. Az egyházmegye területén mi komolyan készültünk a kongresszusra tervezett közös elsőáldozásra.
Ha ez a csapat kívánja, én nyitott és kész vagyok ennek bodajki megtartására. Ha valaki inkább a saját plébániáján szeretne elsőáldozó lenni, akkor azt is megteheti majd. Én azonban felajánlom mindenkinek a közös ünnep lehetőségét.

Az online térbe helyezett lelkipásztori munka sok előnnyel, de sok veszéllyel is jár. Hallottam olyan rendszeresen templomba járó, mélyen hívő megnyilatkozását is, hogy milyen jó, kényelmes és szép az online mise, ezt meg kellene hagyni, hiszen a rádió, televízió is közvetít szertartásokat, milyen jó lenne a későbbiekben is ezzel élni. Félek, van egy réteg, aki ezt megszerette, kényelmesnek találta. Őket meg kell szólítani, vissza kell hívni a plébániára, mert szükséghelyzetben lehet online misét hallgatni, de ez nem megoldás. A vasárnapot nem így kell megszentelni.
Persze arról is kapok híreket, hogy sok család nagyon szépen megszervezi az otthoni misehallgatást. Papok biztatására családi oltárt készítettek, a kisebb gyerekek mintegy ministrálnak a misén. A családok egy része ebben a kényszerű helyzetet próbálja így átvészelni.

Meggyőződésem, hogy az is nagy élmény lesz, ha az emberek újból a megszokott közösségben lehetnek, találkozhatnak egymással. Többen mondták, nagyon várják már a közös imádságokat is. Én tehát bízom abban, hogy a jelenlegi állapot az Egyház belső életében a járvány elmúltával megerősödést fog hozni a hívek lelkében, a hívek és a papok kapcsolatában is. Ezt szeretném, ebben remélek, és ezért imádkozom.
Kérek mindenkit, hogy közösen, reménnyel szívünkben tekintsünk abba a jövőbe, melyet a Jóisten szeretettel készít nekünk.

(Teljes cikk: magyarkurir.hu)

2020.05.07 18:39
Miserend
H K Sze Cs P Sz V
07:30
08:00
09:00
10:30
19:00

BRKE TV

Élő közvetítés

Közösségeink

Budaörsi Werner Alajos Kórus

A kórus története hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Fennmaradt plakátokról és egykori kórustagoktól is tudjuk, hogy templomunknak már 1946-ban is volt énekkara. A kórust az akkor itt szolgálatot teljesítő, zenét kedvelő fiatal plébános, Sík Zoltán hozta létre.

Nepomuki Szent János Plébánia Karitász Csoport

". . . Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen és felruháztatok engem, beteg voltam és meglátogattatok engem, fogságban voltam és eljöttetek hozzám. . . . Bizony mondom nektek, amit egynek a legkisebb atyámfiai közül cselekedtetek, nekem cselekedtétek. . . Bizony mondom nektek, amit nem cselekedtetek egynek e legkisebbek közül, nekem sem cselekedtétek. . . " (Mt. 25,35-36, 45).

Budaörsi Kolping Család

A Kolping-mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival egyre mélyebben megismertesse a keresztény értékeket és ezáltal tettekre serkentse őket. Ebben alapvető útmutatás Kolping Adolf életpéldája és műve, valamint a katolikus társadalmi tanítás.

A budaörsi Siloe karizmatikus imaközösség

1967 februárjában hétvégi lelkigyakorlatra gyűlt össze a Dugnesne Egyetemen (USA) tanáraival egy fiatalokból álló csoport. Az a vágy élt szívükben, hogy a Szentlélek megújítsa azokat a kegyelmeket, melyeket a keresztségben és a bérmálásban kaptak...

Szent Tarziciusz Egyesület

A 2000-es évek elején kezdett el érlelődni néhányunkban a gondolat, hogy mi lenne, ha a Budaörsi Római Katolikus Egyházközség szép számú ministráns közösségét egy civil szervezetbe integrálnánk, amely értünk, céljaink eléréséért jönne létre...
 

Élünk - Újság

Élünk újság - 64. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2020. április 12.) 64. szám

Élünk újság - 63. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2019. december 15.) 63. szám

Élünk újság - 62. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2019. április 21.) 62. szám