Külföldi nevek a magyarországi papok listáján

A jelenség nem új, de a tendencia beszédes: egyre több külföldi nevet találunk magyarországi papjaink között.

Jó ideje beszédtéma, hogy paphiány van hazánkban, bár azt is tudják az összképet árnyaltan látni képes személyek, hogy egyrészt Európában és más kontinensen is hasonló tendencia mutatkozik, másrészt a papok száma az aktív hívek számához nagyjából hasonlóan változik, ráadásul talán eddig volt inkább papbőség.

Az mindenképp felismerhető, hogy amíg a struktúra lassan alkalmazkodik az aktuális helyzethez, addig a létező papság terhei sokasodnak, a koronavírus-járvány pedig - nagyon sajnálatos módon - jelentősen felgyorsította a hazai klerikusok létszámának csökkenését.

Ebben a helyzetben érdemes felismerni, hogy sem a világegyház, sem a hazai katolikus egyház vezetői nem ülnek karba tett kézzel, várva, hogy a helyzet megoldja önmagát. Nem az egyetlen, ám igencsak szembetűnő jele ennek az aktivitásnak a személyi változások nyaranta nyilvánosságra kerülő, egyházmegyékre lebontott listája. Eddig is fel-feltűnt néhány nem túl magyarosan csengő név az áthelyezéseket felsoroló közleményekben, de 2021-ben még kevésbé számítanak ritkaságnak a külföldi származású papok.

A Magyar Kurír összefoglaló cikkében, az egyházmegyés papok listáján olvasható: Jorge Luís Altamirano Mendez, Noel Benedict Tajos, Carlo Fumagalli, Petru Mogda, Michele Baggi, Alessandro Caprioli, John Simoneau, Fernandes Loyd Pradeep neve, a Szeged-Csanádi Egyházmegyében szolgál továbbá Amanso Brendan Chika és Nnadi Omyedikacshi Benjamin is.

Ki tudja: valóban erre vezet a jövő egyházának útja?
(szemlélek.net)

(A kép illusztráció, forrása verbita.hu)

2021.07.22 09:05
Liturgia - honlap naptár
H K Sze Cs P Sz V
07:30
08:00
09:00
10:30
19:00

BRKE TV

Közösségeink

Budaörsi Werner Alajos Kórus

A kórus története hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Fennmaradt plakátokról és egykori kórustagoktól is tudjuk, hogy templomunknak már 1946-ban is volt énekkara. A kórust az akkor itt szolgálatot teljesítő, zenét kedvelő fiatal plébános, Sík Zoltán hozta létre.

Nepomuki Szent János Plébánia Karitász Csoport

". . . Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen és felruháztatok engem, beteg voltam és meglátogattatok engem, fogságban voltam és eljöttetek hozzám. . . . Bizony mondom nektek, amit egynek a legkisebb atyámfiai közül cselekedtetek, nekem cselekedtétek. . . Bizony mondom nektek, amit nem cselekedtetek egynek e legkisebbek közül, nekem sem cselekedtétek. . . " (Mt. 25,35-36, 45).

Budaörsi Kolping Család

A Kolping-mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival egyre mélyebben megismertesse a keresztény értékeket és ezáltal tettekre serkentse őket. Ebben alapvető útmutatás Kolping Adolf életpéldája és műve, valamint a katolikus társadalmi tanítás.

A budaörsi Siloe karizmatikus imaközösség

1967 februárjában hétvégi lelkigyakorlatra gyűlt össze a Dugnesne Egyetemen (USA) tanáraival egy fiatalokból álló csoport. Az a vágy élt szívükben, hogy a Szentlélek megújítsa azokat a kegyelmeket, melyeket a keresztségben és a bérmálásban kaptak...

Szent Tarziciusz Egyesület

A 2000-es évek elején kezdett el érlelődni néhányunkban a gondolat, hogy mi lenne, ha a Budaörsi Római Katolikus Egyházközség szép számú ministráns közösségét egy civil szervezetbe integrálnánk, amely értünk, céljaink eléréséért jönne létre...
 

Élünk - Újság

Élünk újság - 66. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2021. április 4.) 66. szám

Élünk újság - 65. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2020. december 25.) 65. szám

Élünk újság - 64. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2020. április 12.) 64. szám