Keresztény esküvő Betlehemben - lakodalom és konklúzió 3/3. rész

Az esti vacsora és ünneplés egy helyiek által kedvelt, fogadások megrendezésére kialakított teremben volt. A terem szépen díszített, helyi ízlés szerint berendezett, a bejáratnál virágokkal teli. A bejáratnál vendégkönyv és az ifjú pár fotói várták a vendégeket.

A terem több mint 300 fő befogadására és kiszolgálására volt kialakítva, a násznép ezt a számot el is érte. Étvágygerjesztőnek helyi előételeket szolgáltak fel, amik nagyon jól jöttek, mivel mindenki türtőztette magát a délután folyamán, ami az evést illeti.

Elkezdődött a lakodalom, ami főleg – tradicionális zene mellett – táncból, beszélgetésből és evésből állt. A násznép után az ifjú pár is megérkezett.

Helyi szokás szerint a vőlegényt barátai a nyakukba vették, aki így buzdította a jelenlévőket táncra és ünneplésre. Ennek meg is volt a hatása, mindenki a táncparkettre igyekezett. Az ünneplés egy pontján mi, férfiak elvonultunk egy külön szobába, ahol mindenkinek egy fokost és egy fez-t (sapka, török eredetű) osztottak ki. Ezt követően visszamentünk a tánctérre, ahol a vőlegény szintén fez-t viselve egyik barátja nyakában volt, kezében a fokossal. A férfiak „nekirontottak” fokosaikkal a vőlegénynek, aki viszont – szimbolizálva erejét és elszántságát – visszaverte „támadásunkat”. A támadást többször megkíséreltük, de valahogy mindig a vőlegény került ki győztesnek. Ez a hagyomány a XII. századra nyúlik vissza, Salah ad-Din vagy ismertebb nevén Szaladin korára.

Számomra meglepő módon nem fektettek nagy hangsúlyt a további ételekre (még 2 fogás volt az előétel után), inkább a beszélgetés, együttlét, tánc volt fontos. Természetesen az ifjú pár nyitótánca és az esküvői torta nem maradhatott el ott sem. Kb. hajnali 2-kor lett vége az összejövetelnek.

Másnap délelőtt csodálatos élményekkel gazdagodva vettem utamat Jeruzsálem felé, hogy aztán Tel Avivon keresztül hazaérkezzek Budaörsre és kedvenc kávézómban – egy jó kávé mellett – ismételten átgondolhassam utazásomat.

(Kitérő: Eddigi látogatásaim során is foglalkoztam a Szent Földön élő keresztények helyzetével, sorsával. Mostani látogatásom során is sikerült új információkra szert tennem. Fiatal egyetemistákkal beszélgettem, akik szintén az ifjú pár baráti köréhez tartoztak. Ők vázolták fel az a modellt, miszerint olasz családok segítik őket diplomaszerzésükben. Ezt oly módon teszik, hogy az olasz családok az otthonukba veszik az említett keresztény fiatalokat, néha szüleikkel együtt is és teljes ellátást és a tanulás finanszírozását biztosítják számukra. Mindegyik fiatal eltökélt szándéka, hogy visszatér Palesztinába tanulmányaik elvégzése után. Mivel tanulmányaimat én is külföldön végeztem, ezért tapasztalatból tudom, hogy pár év külföld nagyon értékes tapasztalatot biztosít. Tisztelendő és követendő az olaszországi modell és az ottani keresztény családok segítőkészsége.)

2018.09.15 13:47
Miserend
H K Sze Cs P Sz V
07:30
08:00
09:00
10:30
18:00

Közösségeink

Nepomuki Szent János Plébánia Karitász Csoport

". . . Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen és felruháztatok engem, beteg voltam és meglátogattatok engem, fogságban voltam és eljöttetek hozzám. . . . Bizony mondom nektek, amit egynek a legkisebb atyámfiai közül cselekedtetek, nekem cselekedtétek. . . Bizony mondom nektek, amit nem cselekedtetek egynek e legkisebbek közül, nekem sem cselekedtétek. . . " (Mt. 25,35-36, 45).

Budaörsi Kolping Család

A Kolping-mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival egyre mélyebben megismertesse a keresztény értékeket és ezáltal tettekre serkentse őket. Ebben alapvető útmutatás Kolping Adolf életpéldája és műve, valamint a katolikus társadalmi tanítás.

A budaörsi Siloe karizmatikus imaközösség

1967 februárjában hétvégi lelkigyakorlatra gyűlt össze a Dugnesne Egyetemen (USA) tanáraival egy fiatalokból álló csoport. Az a vágy élt szívükben, hogy a Szentlélek megújítsa azokat a kegyelmeket, melyeket a keresztségben és a bérmálásban kaptak...

Szent Tarziciusz Egyesület

A 2000-es évek elején kezdett el érlelődni néhányunkban a gondolat, hogy mi lenne, ha a Budaörsi Római Katolikus Egyházközség szép számú ministráns közösségét egy civil szervezetbe integrálnánk, amely értünk, céljaink eléréséért jönne létre...
 

Élünk - Újság

Élünk újság

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2018. április 1.) 60. szám

Élünk újság

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2017. december 24.) 59. szám

Élünk újság

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2017. április 16.) 58. szám