Ági néni miniszteri oklevele

A kitüntetés alkalmából feltett kérdéseinkre Ági néni válaszolt és csodálatos dolgokat tudtunk meg a Mindszenty Iskolában évek óta folytatott munkájáról.

Az iskola így adott hírt az eseményről:
Október 22-én 1956 mártírjaira emlékeztünk. Ünnepségünk elején az Erdélyi Szövetség elnöke Bácsfainé Dr. Hévizi Józsa Simon Imrénének (Ági néninek) átadta Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter oklevelét “kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként”. Sok szeretettel gratulálunk."

Feltett kérdéseinkre Ági néni röviden így válaszolt:

1.       Hány éve tanítasz a Mindszenty Iskolában és mikor kezdődött a külhoni magyarok irányába végzett tevékenységed?
16 éve dolgozom a Mindszentyben. Biatorbágyon lakom és annak idején még a biatorbágyi szülők (akik közül sokan a Mindszentybe vitték gyermekeiket) keresték meg Prohászka Klári igazgatónőt, hogy csábítson a Mindszentybe.
A Mindszentyben 11 évvel ezelőtt szerveztem ezt a máig élő testvériskolai kapcsolatot a Tiszakeresztúri (Ukrajna) Magyar Iskolával. A testvériskolai kapcsolat egy nagyon összetett, több részből, programból álló, egész tanévekre kiterjedő program-sorozat.

2.       Gratulálunk a miniszteri elismerő oklevélhez, amelyet az 1956-os forradalom évfordulóján kaptál. Mi volt a kitüntetés indoklása, mit emelt ki Kásler miniszter úr?
Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úrtól :"kiemelkedő szakmai tevékenységem elismeréseként" kaptam  a miniszteri kitüntetést. Külön megtiszteltetésnek éreztem, hogy egy ilyen fontos, a magyarságunkat meghatározó nemzeti ünnepen kaphattam meg. Nagyon hálás vagyok ezért a rendkívüli figyelmességért.
Be kellett mutatnom a szakmai életutamat, melynek csak egy része volt a határon túl élő magyarság támogatása, de főként a határon túl élő magyarok életének megismertetése a honi gyermekekkel,  tanítványaimmal. 11 éven át vittem a gyerekeket az elszakított területekre táborozni abban az időben, amikor még mindenhova útlevél kellett - és szükséges volt "egy megfelelő vagányság" megjelenni valamelyik elszakított területen egy buszra való gyerekkel. A szülők részéről pedig 100 százalékos bizalom és anyagi támogatás. Ebből nőtte aztán ki magát a ma államilag támogatott "Határtalanul" program.

3.         Az iskola aulájában sok, díszesen becsomagolt ajándékdobozt láttam. Ezeket hová külditek majd?
      Minden november végén meghirdetjük a "Nyilas Misi" program keretén belül   a cipősdoboz - akciónkat. Idén előbb kezdtük a gyűjtést, mert féltünk, hogy esetleg bezárják az iskolát és nem ér oda a" cipősdoboznyi szeretetünk".
220 doboz és 260 ezer forint már a helyszínen várja idén is a karácsonyfa alatt kis gazdáit.

3.         Mik a legszebb, legemlékezetesebb pillanatok?
Mindig nagy öröm, amikor megjönnek a képek a boldog kis arcokról,  főként úgy, hogy tudjuk, van, akinek ennyi a karácsonyi ajándék mindössze...

Köszönjük és további áldott munkát kívánunk, Ági néni!

2020.12.16 09:44
Miserend
H K Sze Cs P Sz V
07:30
08:00
09:00
10:30
18:00

BRKE TV

Közösségeink

Budaörsi Werner Alajos Kórus

A kórus története hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Fennmaradt plakátokról és egykori kórustagoktól is tudjuk, hogy templomunknak már 1946-ban is volt énekkara. A kórust az akkor itt szolgálatot teljesítő, zenét kedvelő fiatal plébános, Sík Zoltán hozta létre.

Nepomuki Szent János Plébánia Karitász Csoport

". . . Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen és felruháztatok engem, beteg voltam és meglátogattatok engem, fogságban voltam és eljöttetek hozzám. . . . Bizony mondom nektek, amit egynek a legkisebb atyámfiai közül cselekedtetek, nekem cselekedtétek. . . Bizony mondom nektek, amit nem cselekedtetek egynek e legkisebbek közül, nekem sem cselekedtétek. . . " (Mt. 25,35-36, 45).

Budaörsi Kolping Család

A Kolping-mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival egyre mélyebben megismertesse a keresztény értékeket és ezáltal tettekre serkentse őket. Ebben alapvető útmutatás Kolping Adolf életpéldája és műve, valamint a katolikus társadalmi tanítás.

A budaörsi Siloe karizmatikus imaközösség

1967 februárjában hétvégi lelkigyakorlatra gyűlt össze a Dugnesne Egyetemen (USA) tanáraival egy fiatalokból álló csoport. Az a vágy élt szívükben, hogy a Szentlélek megújítsa azokat a kegyelmeket, melyeket a keresztségben és a bérmálásban kaptak...

Szent Tarziciusz Egyesület

A 2000-es évek elején kezdett el érlelődni néhányunkban a gondolat, hogy mi lenne, ha a Budaörsi Római Katolikus Egyházközség szép számú ministráns közösségét egy civil szervezetbe integrálnánk, amely értünk, céljaink eléréséért jönne létre...
 

Élünk - Újság

Élünk újság - 65. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2020. december 25.) 65. szám

Élünk újság - 64. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2020. április 12.) 64. szám

Élünk újság - 63. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2019. december 15.) 63. szám