A Messiás a filmvásznon

Hogyan jeleníthető meg Jézus a filmekben? Megfelel-e ez a bennünk élő Messiás képének? A Párbeszéd Háza erre keresi a választ...

A Vászonjézus sorozat középpontjában Jézus Krisztus személye áll. A meghatározó alkotások hatékonyan segíthetnek a Názáreti jobb megértésében. Tiszteletreméltó művészi kísérletek, de mégis időhöz és az alkotóhoz kötött emberi alkotások... Mindig jelen van egy filmes szakember, esztéta, valamint egy katolikus és egy nem-katolikus teológus mint beszélgetőtársak.

Időpontok: keddi napokon, minden alkalommal 18:00-i kezdéssel, következő vetítés: 2018. május 15., kedd, 18:00
Párbeszéd Háza, Konferenciaterem
1085 Budapest, Horánszky u. 20.

Legutóbb, április 10-én este Roberto Rossellini „A Messiás” című, 1975-ben készült alkotását vetítették.

A filmvetítés után Gelencsér Gábor filmesztéta beszélgetett Fekete Ágnes református lelkésznővel és Dér András filmrendezővel, egyetemi oktatóval. Fekete Ágnes szerint ez volt a legprofánabb Jézus-film a sorozatban látható alkotások közül, így például abszolút hiányzik belőle a csodák megjelenítése.

Dér Andrásnak alapvető problémát okoz Jézus filmen való ábrázolása. A film naturálisabb művészet, mint a képzőművészet vagy a színház, utóbbiak esetében könnyebb megvalósítani Jézus ábrázolását, mert az absztrakció. A filmben egy ismert történetet próbálunk meg adaptálni, így könnyen belecsúszhatunk a képeskönyv magyarázó képi világába. Dér András is kiemelte, hogy nincsenek csodák a filmben, pontosabban csak mások elbeszélései által értesülünk azokról.

Rossellini filmjére egy tiszta, naiv ábrázolásmód jellemző, vannak gondok a színészválasztással is, ugyanakkor a gyermeki lelkű elbeszélésmódot el tudja fogadni – mondta az egyetemi oktató, filmrendező. Idézte Bikácsy Gergely filmesztétát, aki Isten mozigépészeinek nevezte Franco Zeffirellit, Roberto Rossellinit és Pier Paolo Pasolinit.
(A magyarkurir.hu teljes cikke ITT)

Dér András rendezi az idei Budaörsi Passiót a Kőhegyen (május 19-június 3.). Reméljük, most is kiemelkedő, gazdag és lelket gyönyörködtető előadás születik. A résztvevők - köztük a számos budaörsi civil szereplő - már nagyon készülnek!

2018.04.26 07:46
Miserend
H K Sze Cs P Sz V
07:30
08:00
09:00
10:30
18:00

Közösségeink

Nepomuki Szent János Plébánia Karitász Csoport

". . . Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen és felruháztatok engem, beteg voltam és meglátogattatok engem, fogságban voltam és eljöttetek hozzám. . . . Bizony mondom nektek, amit egynek a legkisebb atyámfiai közül cselekedtetek, nekem cselekedtétek. . . Bizony mondom nektek, amit nem cselekedtetek egynek e legkisebbek közül, nekem sem cselekedtétek. . . " (Mt. 25,35-36, 45).

Budaörsi Kolping Család

A Kolping-mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival egyre mélyebben megismertesse a keresztény értékeket és ezáltal tettekre serkentse őket. Ebben alapvető útmutatás Kolping Adolf életpéldája és műve, valamint a katolikus társadalmi tanítás.

A budaörsi Siloe karizmatikus imaközösség

1967 februárjában hétvégi lelkigyakorlatra gyűlt össze a Dugnesne Egyetemen (USA) tanáraival egy fiatalokból álló csoport. Az a vágy élt szívükben, hogy a Szentlélek megújítsa azokat a kegyelmeket, melyeket a keresztségben és a bérmálásban kaptak...

Szent Tarziciusz Egyesület

A 2000-es évek elején kezdett el érlelődni néhányunkban a gondolat, hogy mi lenne, ha a Budaörsi Római Katolikus Egyházközség szép számú ministráns közösségét egy civil szervezetbe integrálnánk, amely értünk, céljaink eléréséért jönne létre...
 

Élünk - Újság

Élünk újság

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2018. április 1.) 60. szám

Élünk újság

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2017. december 24.) 59. szám

Élünk újság

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2017. április 16.) 58. szám