A csíksomlyói búcsú 2021-ben

A pünkösdszombati búcsús szentmise helyszíne újra a csíksomlyói nyereg lesz. A zarándokok csak meghatározott számban, a járványügyi szabályokat betartva vehetnek részt rajta.

A gyulafehérvári római katolikus érsekség közzétette a május 22-én tartandó csíksomlyói búcsú egyházmegyékre és főesperesi kerületekre bontott részvételi keretszámait. A csíkszeredai lakosokon kívül mintegy 22 ezer zarándok ünnepelhet együtt a csíksomlyói nyeregben.

A főegyházmegye azt javasolja, lehetőleg olyanok alkossák a plébániák zarándokcsoportjait (a keresztaljákat), akik már felvették a koronavírus elleni oltást. Az érsek azt is kérte, hogy a zarándokcsoportok ne menjenek be a kegytemplomba. Autóbuszos zarándoklatra idén nem lesz lehetőség.
(magyarkurir.hu)

A csíkszeredai Városháza közleménye szerint:

-  Szervezett autóbuszos különjáratokkal nem érkezhetnek a zarándokok!
-  A külföldi turisták részvétele lehetséges, de nem javasolt!
-  A gépkocsik parkolását polgármesteri rendelet szabályozza!
 - Összesen 22 110 távolról érkező zarándok vehet részt a csíksomlyói búcsún - ismertette körlevelében Kovács Gergely érsek. A jövő szombaton tartandó búcsún a résztvevőknek kitűzőt kell viselniük, amit a plébániákon keresztül szerezhetnek meg.
Tudnivalók a hegynyeregben való tartózkodásról:
-  A nyakba akasztható azonosító használata ajánlott, de nem kötelező.
-  Színkóddal ellátott, kijelölt hely lesz a különböző esperesi kerületek számára.
-  Kötelező a maszkviselés és az 1,5 méteres távolság betartása!
-  Az ellenőrzőpontokon kiszűrhetik a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató zarándokokat!

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere az eseménnyel kapcsolatban hangsúlyozta:

Nincs arra vonatkozó tiltás, hogy Magyarországról és más országokból is érkezzenek zarándokok, de azt javasolják, hogy televíziós és internetes közvetítés által inkább otthon éljék meg a pünkösdi búcsú élményét.

A kitűző beszerzését mindenkinek ajánlják, de azok is részt vehetnek a zarándoklaton, akik nem jutnak hozzá - tette hozzá a polgármester.

A búcsú napján csak a meglévő üzletek és vendéglátó helyek tartanak nyitva a városban, a Csíksomlyóra vezető Szék utcán megtiltották a kirakodó vásárt. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy ne alakuljon ki torlódás a helyszínre vezető és az elvezető utakon.

..........................................................................................................................

Tudomásunk szerint Budaörsről is indulnak testvéreink a búcsúra. Jó utat, felemelő lelki élményeket kívánunk nekik!

2021.05.17 09:47
Miserend
H K Sze Cs P Sz V
07:30
08:00
09:00
10:30
19:00

BRKE TV

Közösségeink

Budaörsi Werner Alajos Kórus

A kórus története hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Fennmaradt plakátokról és egykori kórustagoktól is tudjuk, hogy templomunknak már 1946-ban is volt énekkara. A kórust az akkor itt szolgálatot teljesítő, zenét kedvelő fiatal plébános, Sík Zoltán hozta létre.

Nepomuki Szent János Plébánia Karitász Csoport

". . . Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen és felruháztatok engem, beteg voltam és meglátogattatok engem, fogságban voltam és eljöttetek hozzám. . . . Bizony mondom nektek, amit egynek a legkisebb atyámfiai közül cselekedtetek, nekem cselekedtétek. . . Bizony mondom nektek, amit nem cselekedtetek egynek e legkisebbek közül, nekem sem cselekedtétek. . . " (Mt. 25,35-36, 45).

Budaörsi Kolping Család

A Kolping-mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival egyre mélyebben megismertesse a keresztény értékeket és ezáltal tettekre serkentse őket. Ebben alapvető útmutatás Kolping Adolf életpéldája és műve, valamint a katolikus társadalmi tanítás.

A budaörsi Siloe karizmatikus imaközösség

1967 februárjában hétvégi lelkigyakorlatra gyűlt össze a Dugnesne Egyetemen (USA) tanáraival egy fiatalokból álló csoport. Az a vágy élt szívükben, hogy a Szentlélek megújítsa azokat a kegyelmeket, melyeket a keresztségben és a bérmálásban kaptak...

Szent Tarziciusz Egyesület

A 2000-es évek elején kezdett el érlelődni néhányunkban a gondolat, hogy mi lenne, ha a Budaörsi Római Katolikus Egyházközség szép számú ministráns közösségét egy civil szervezetbe integrálnánk, amely értünk, céljaink eléréséért jönne létre...
 

Élünk - Újság

Élünk újság - 66. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2021. április 4.) 66. szám

Élünk újság - 65. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2020. december 25.) 65. szám

Élünk újság - 64. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2020. április 12.) 64. szám