Javítónap – először

Javítható? Javítsuk meg együtt!
Beszámoló a TÖB közösségi javítónapról

2018. november 4-én délután plébániánk teremtésvédelmi csapatával javítónapra hívtuk a közösség apraját és nagyját katolikus általános iskolánkba. A program célja volt, hogy felhívjuk a figyelmet a lehetőségre, hogy az elromlott használati eszközeinket legtöbbször érdemes megpróbálni megjavítani, megjavíttatni.

Sokan vagyunk, akik nehezen válnak meg egy-egy kishibás, elromlott eszköztől, szeretnénk elkerülni, hogy ezek hulladékká váljanak. De nem feltétlenül van a házi javításra eszközünk, terünk, ügyességünk vagy rutinunk. A rohanó világban nem mindig megy könnyen időt találni az otthoni machináláshoz. A reklámok, a társadalmi környezet, a közgondolkodás, a modern világ bonyolultsága, az idő és a támogatás hiánya (és még sorolhatnánk) gyakran elbizonytalanít minket: érdemes-e javítani? Hiszen könnyebbnek, gyorsabbnak, néha olcsóbbnak tűnik a régi használhatatlan állapotú dolgot félredobni, helyette újat venni. Ez a könnyebb megoldás viszont gyakran kevésbé felelős, hiszen a kidobott tárgyak egyre nagyobb tömege hulladékként (sőt néha veszélyes hulladékként) leginkább azt a világméretű szeméthegyet növeli, amit egyre jobban látunk, de továbbra sem igazán tudunk vele mit kezdeni, és amelynek kapcsán Ferenc pápa is azt írta a Laudato si’ enciklika 21. pontjában: „Úgy tűnik, a föld, az otthonunk egyre inkább egy hatalmas szemétdombbá válik.” És akkor még nem is beszéltünk a helyettük beszerzett új eszközök gyártásának környezetterheléséről.

Novemberi teremtésvédelmi programunk célja volt az is, hogy egy közösségi, barátságos, támogató légkört teremtsünk fiatalok és idősek számára egyaránt, ahol szívesen átadhatjuk a tudásunkat, megerősíthetjük a kapcsolatokat, fenntarthatjuk a kölcsönös segítés szemléletmódját a közösségben (és azon túlmutatóan). Tegyük a közösbe a tudásunkat, a készségeinket, a kinek-kinek meglévő javítóeszközeit, és közösséget alkotva segítsük egymást a teremtéstudatosabb cselekvésben.

A vasárnap délutáni programon számtalan használati tárgy megjavult a résztvevők kezei alatt. Újra stabilan áll a ruhaszárító, használható lett a deréköv, világít a dinamós lámpa, kikerült egy beszorult SIM-kártya egy internetes stickből, stoppoltunk zoknit, cseréltünk kinyúlt gumit, került folt egy nadrágra, újra lett füle egy kis sapkának… Mindez alig két óra alatt történt.

Pedig közben néztünk kisfilmet is a javítóműhelyekről. (A videó legfontosabb üzenete az volt, hogy már az új dolgok beszerzésénél gondoljunk arra, javítható lesz-e az, ha véletlenül elromlik, és lesz-e, aki megjavítsa. Vagyis, hogy válasszunk tudatosan és körültekintően, vegyük teremtéstudatosan figyelembe a termék számos tulajdonsága mellett azt is, mennyire lesz hosszú életű.) Volt még bemutató arról, hogyan vigyázzunk a biciklinkre, hogyan küldjük el téli pihenőre, hogy tavasszal jó állapotban vehessük elő újra. Készítettünk méhviaszos csomagolót, amellyel a konyhában kiváltható az egyszer használatos fólia. A gyerekek pedig közben gesztenyéből állatkákat készítettek, színeztek, vagy a javítók ügyködését figyelték kerek szemekkel.

Alkalmi javítóink nem voltak ugyan képzett szakemberek, de lelkesen, kreatívan, ügyesen és elszántan jöttek rá egy-egy hiba megoldásának lehetőségére, közben egymást is tanítva. A program során az is feltárult, hogy mindenkinek van valami hasznos eszköze (forrasztótól a zsugorfólián át a stoppolófáig és a patentozóig) vagy tudása, képessége, ami valakinek a közösségben épp szükséges. Jó és hasznos volt ezeket egymással megosztani! Nagy lelkesedéssel pakoltunk össze öt óra után, és elhatároztuk, hogy szervezünk még hasonló alkalmat! Amire ismét hívunk majd mindenkit, akinek javítanivalója vagy javításban rutinja van. Addig is, ami javítható, azt ne dobjuk ki! Javítsuk meg, akár együtt, legközelebb!

  
TÖB: „Teremtésvédelem – Ökumenikusan – Budaörsön”. Helyi közösségi kezdeményezés a teremtéstudatosabb és környezetbarátabb életért. Hisszük, hogy a kevesebb több, és hogy élhetünk kisebb lábnyommal, nagyobb egységben a teremtett világgal. Várjuk a TÖB csapatába és/vagy rendezvényeire a teremtett világ megóvásában elhivatottan és aktívan cselekedni vágyó testvéreket! Ha csatlakoznál vagy ötleted van, mi mindent csinálhatnánk közösen, keress meg minket a [email protected] címen vagy alkalmainkon.

Hamarosan elindul információs levelezőlistánk is, amelyre várjuk az érdeklődő feliratkozókat. Nemsokára hírt adunk majd erről is!

2018.11.05 18:33
Miserend
H K Sze Cs P Sz V
07:30
08:00
09:00
10:30
19:00

Közösségeink

Budaörsi Werner Alajos Kórus

A kórus története hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Fennmaradt plakátokról és egykori kórustagoktól is tudjuk, hogy templomunknak már 1946-ban is volt énekkara. A kórust az akkor itt szolgálatot teljesítő, zenét kedvelő fiatal plébános, Sík Zoltán hozta létre.

Nepomuki Szent János Plébánia Karitász Csoport

". . . Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen és felruháztatok engem, beteg voltam és meglátogattatok engem, fogságban voltam és eljöttetek hozzám. . . . Bizony mondom nektek, amit egynek a legkisebb atyámfiai közül cselekedtetek, nekem cselekedtétek. . . Bizony mondom nektek, amit nem cselekedtetek egynek e legkisebbek közül, nekem sem cselekedtétek. . . " (Mt. 25,35-36, 45).

Budaörsi Kolping Család

A Kolping-mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival egyre mélyebben megismertesse a keresztény értékeket és ezáltal tettekre serkentse őket. Ebben alapvető útmutatás Kolping Adolf életpéldája és műve, valamint a katolikus társadalmi tanítás.

A budaörsi Siloe karizmatikus imaközösség

1967 februárjában hétvégi lelkigyakorlatra gyűlt össze a Dugnesne Egyetemen (USA) tanáraival egy fiatalokból álló csoport. Az a vágy élt szívükben, hogy a Szentlélek megújítsa azokat a kegyelmeket, melyeket a keresztségben és a bérmálásban kaptak...

Szent Tarziciusz Egyesület

A 2000-es évek elején kezdett el érlelődni néhányunkban a gondolat, hogy mi lenne, ha a Budaörsi Római Katolikus Egyházközség szép számú ministráns közösségét egy civil szervezetbe integrálnánk, amely értünk, céljaink eléréséért jönne létre...
 

Élünk - Újság

Élünk újság - 62. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2019. április 21.) 62. szám

Élünk újság - 61.szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2018. december 16.) 61. szám

Élünk újság - 60. szám

a Budaörsi Római Katolikus Plébánia lapja (2018. április 1.) 60. szám